Concediu maternal ramane 2 ani


Coaliţia de guvernare a decis duminică seară că perioada de concediu pentru creşterea copilului rămâne neschimbată, la 2 ani de zile, însă nu s-a decis cuantumul indemnizaţiei.

Coaliţia de guvernare va decide mâine dacă şi cum va fi diminuată indemnizaţia de creştere a copilului.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a propus parlamentarilor PDL, în cursul săptămânii, mai multe variante pentru concediul de creştere a copilului. Una viza menţinerea duratei concediului de maternitate la 24 de luni, dar plafonarea acesteia la 1.000 de lei sau 1.500 de lei, şi un bonus pentru întoarcerea la serviciu mai devreme de 100 de lei lunar.

Curtea Consituţională a validat, în 25 iunie, reducerea sumelor acordate ca indemnizaţie pentru creşterea copilului cu 15%, care nu va putea, însă, să scadă mai jos de 600 de lei.

Anterior reducerii, indemnizaţia pentru creşterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se plătesc contribuţii la bugetul asigurărilor sociale, realizate în ultimul an.

Circa 100.000 de mame se află în concediu maternal, iar 60% dintre acestea primesc indemnizaţia minimă, de 600 de lei lunar, în timp ce restul încasează în medie aproximativ 1.300 de lei lunar.

Reclame

One response to this post.

  1. mi-ar fi plăcut mai mult dacă dădeau bani mai mulţi, ani mai mulţi, pentru a demonstra că preţuiesc ceea ce fac femeile.
    oricum, e clar că putem creşte copiii doar pentru că-i dorim nu pentru că suntem încurajate!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: